28 Eylül 2008 Pazar

Altın fiyatları artışla kapandı

Altın fiyatları piyasanın sarsıntılı olmasına karşın haftayı yükselişle kapadı.Kapalı çarşıda 24 ayar altın 2,90 cumhuriyet altını 1,70 oranında arttı.

Hafta kapanış itibariyle altın satış fiyatı 35 ytl ye cumhuriyet altını ise 240 ytl ye çıktı.

8 Eylül 2008 Pazartesi

Fiyatlar ilk haftadaki düşüşün ardından durgun

Geçtiğimiz günlerde Eylül'deki fiyatların durumu üzerine kısa bir makaleyi sizlerle paylaşmıştık. Bugünse fiyatların son durumu hakkında yaptığım durum değerlendirmesini sizlerle paylaşmak istedim.

Yatırımcının takip ettiği gibi geçtiğimiz ayın son haftalarında altın bariz bir değer kaybına uğramıştı. Bunun ardından beklenen yükseliş gerçekleşmedi ve Eylül'ün üçünde kuyumcu odalarından açıklanan fiyatlar daha da düşük oldu. Bu durum kısa vadeli yatırım yapmayı düşünen altın yatırımcısını üzerken - uzmanlara göre - yatırım yapmayı düşünenler için uygun zemin hazırladı.

İlerleyen günlerde güncel fiyat bilgileri ve yatırım tavsiyeleriyle güncellemelerimize devam edeceğiz.

4 Eylül 2008 Perşembe

Son dönemlerdeki altın fiyatları üzerine

Güncel altın fiyatlarına sitemiz üzerinden elimizden geldiğince sizlere ulaştırmaya çalışıyoruz. Sürekli olarak Ankara, Bursa, İzmir, İstanbul kuyumcu odalarından aldığımız bilgiler doğrultusunda elimizden geldiğince altın fiyat tablosunu sizlere ulaştırarak yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bugünse bunlardan biraz daha sıyrılarak sizlerle daha kapsamlı bir konu üzerine paylaşımda bulunmak istedik. Son dönemlerde altın fiyatlarının kafa karıştırıcı durumları üzerine yazdığım bu basit makaleyi umarım beğenirsiniz ve umarım sizlere yardımcı olabilecek bir makale olur.

Öncelikle altın fiyatlarının son dönemlerdeki durumları üzerine genel bir analiz yapmaya çalışarak başlayalım. Bildiğiniz gibi içerisinde bulunduğumuz sene geçen senelere oranla altın fiyatları yatırımcısını şaşırtacak bir şekilde düşüktü. Bunun nedeni genel anlamda döviz kurları olduğu yönünde tahminler var. Elbette döviz kurları altının değerini etkileyen önemli unsurların başında yer almakta fakat bilindiği gibi döviz kurlarının yanında petrol fiyatları ya da dış ülkelerle ilişkiler de dolaylı yönden altın fiyatını etkiliyor. Tabi bir diğer göz ardı edilmemesi gereken etmen de altına olan talep.

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda altına yaz döneminde büyük bir talep oldu. Bu talebin başlıca nedenleri şüphesiz ki yazın gelmesiyle birlikte artan düğün ve kutlamalardı. Özellikle bu tarz durumlar nedeniyle geçtiğimiz yıllarda altın fiyatları genel anlamda yaz dönemi yükselen, kışa doğru da azalan bir grafik eğiliminde oluyordu fakat bu sene böyle bir artışın pek de hissedilebilir düzeyde olmayışı altın yatırımcısını üzdü. Bazıları - bazı yatırım uzmanları - her ne kadar altının sene içinde fiyat artışına uğrayacağını savunsalar da daha genel bir kesin kış döneminde fiyatların biraz daha düşebileceğini savunuyor. Talebin belli bir ölçüde azalacağı ve bu durumdan fiyatların etkileneceği pek şüphe götürmüyor fakat altının değerini etkileyen diğer faktörlerin - özellikle de dolar, euro fiyatlarının - uzun vadede kesin olarak bilinmesi oldukça güç olduğu için bu durumla alakalı olarak da sağlan bir tahminde bulunmak zorlaşıyor.

Yatırım uzmanlarının kayda değer bir şekilde söyledikleri tek şey ise (bana göre tabi ki) altının uzun vadede yatırımcısını sevindireceği. Bu artık hemen hemen her altın kullanıcısının bildiği bir gerçek fakat özellikle eylülün başında gerçekleşen düşüşten sonra kafalardaki soru işaretlerini silmek adına tekrar etmekte fayda var diye düşündüm. Altın bilindiği gibi sadece kuyumculardan alınan değil aynı zamanda yatırım hesaplarından da bankalar üzerinde fon biçiminde değerlendirilebilen bir yatırım aracı. Bu aralar her ne kadar likit fon almak daha mantıklı gibi görünse de daha fazla konu dışına çıkmadan altın fonu almanın da eğer - uzun vadede - yatırım düşünüyorsanız mantıklı olabileceğini söyleyebiliriz.

Fakat bir yerde haklı olarak ben fonlarla, ıvır zıvır yatırım araçlarıyla uğraşamam, elimde somut bir şey olsa, tutayım, göreyim diyorsanız kuyumcular yine tek adresiniz olacaktır. Eğer bu dönemde yatırım yapmayı düşünüyorsanız sitemizde de bulunan yatırım rehberi niteliğindeki makalelerimizi okumadan böyle bir girişimde bulunmayın derim. Özellikle düşen altın fiyatlarını değerlendirip yatırım yapmayı düşünebilirsiniz, ya da bir süre daha bekleyip dalgalanmaların ne yönde harekete geçeceği hakkında tahminleri değerlendirerek bir karara varabilirsiniz. Fakat daha önce de belirttiğimizi gibi elinizdeki nakit’in değer kaybetmesini engelleme amaçlı olarak uzun vadeli bir yatırım düşünüyorsanız içinde bulunduğumuz tarih, altın fiyatlarının geçtiğimiz bir kaç seneki ortalamasının altında. Yani altın fiyatı şuan düşük seviyelerde ve yatırım için gayet uygun.

Yatırım adına uygun olan altınlara da daha önce değinmiştik. Fakat tüm bu bilgiler bir arada bulunmasının daha uygun olacağını düşündüğüm için burada da kısaca değinmekte fayda vardır diye düşünüyorum. Altın alırken eğer yatırım amacı güdüyorsanız tercih edeceğiniz altınların işçilik maliyetinin olmaması en önemli etmenler. Bu açından düz bilezikler, lazer bilezikler hem takı hem de yatırım amaçlı olarak tercih edilebilirler arasında. Fakat daha sağlıklı olarak cumhuriyet altını, tam altın gibi tamamen takı ve yatırım amaçlı üretilmiş modelleri tercih etmek alım - satım farkını en aza indirmenize yardımcı olacaktır.

İlerleyen günlerde her zaman yaptığımız gibi anlık fiyat bilgileriyle sizlerle birlikte olmaya devam edeceğiz. Sitemizden dakik olarak altın fiyatı bilgilerini alabilir ve fiyatlar hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Şimdilik sizlerle paylaşacaklarım bu kadar. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

3 Eylül 2008 Çarşamba

Fiyatlar Eylül'ün ilk haftasında düşüşte

Birçok yatırımcı altın fiyatlarının artacağını düşünse de eylülül ilk haftasının ortalarına doğru altın fiyatlarında kayda değer bir düşüş oldu. Doviz kurlarına ve petrol fiyatlarına yakında bağlı olan altının özellikle yazın da sonuna yaklaşmamız nedeniyle azalan taleplerde birlikte değer kaybetmesi olağan gibi duruyor.

Geçtiğimiz yıla göre oldukça düşük değere sahip olan altın yatırımcısını üzüyor. Umarız ilerleyen günlerde daha umut vaad eden fiyatlar görebiliriz.

Gün içindeki altın fiyatları güncellemeleri ve güncel fiyat bilgileri sitemizi takip etmeye devam edein. Her sayfamızın üstünde yer alan fiyat tablosunu elimize veriler ulaştıkça sürekli güncel tutmaya devam edeceğiz. Şimdilik bu kadar..

Altın yatırımı konusunda daha kapsamlı bilgi ya da altın fiyatları arşivini görmek isterseniz size menümüzdeki arşiv kısmını kullanabilirsiniz.

1 Eylül 2008 Pazartesi

Eylüle altın fiyatları aynı seviyede başladı

Geçtiğimiz hafta sizlerle altın fiyatlarındaki sakin durum, durağanlık üzerine yatırımcıların yaptıkları tahminler üzerine konuşmuştuk. Bugün de eylül ayına başlayan yatırımcılar için altın fiyatlarının durumunu belirtmek istedim.

Altın fiyatları bugün de büyük bir değişiklik göstermedi. Geçen haftaki kapanış fiyatlarının hala geçerli olduğunu rahatlıkla söylebiliriz. Bu açıdan yukardaki fiyat listesinin yürürlülükte olduğunu rahatlıkla söylebiliriz.

İlerleyen günlerde yeni altın fiyat listelerinyle birlikte güncellemelerimize devam edeceğiz. Şimdilik bu kadar. Anlık fiyatları her zaman sitemizden takip edebilirsiniz.