17 Ağustos 2008 Pazar

Altın Fiyatları

Özellikle hafta sonuna döre gözlenen Altın fiyatları yükselip alçalma nedeniyle yatırımcıları iyice tedirginliğe sürükleme başladı. Özellikle son bir haftalık yükselişin ardından hafta sonuna doğru altının değer kaybetmesi yatırımcıya ne yapacağını şaşırttı ama şunu rahatlıkla söylebiliriz ki korkulacak bir durum yok. En azından uzun altını uzun vadede yatırım aracı olarak kullananlar için bir sorun yok çünkü altın fiyatları geçtiğimiz yılların ortalamalarının hala altında. Her sene alışkın olduğumuz yazın yüksek, kışın düşük fiyatlar bu sene tersini izleyecek gibi. Sanılıyor ki bu tarz bir durumun oluşmasında doviz ve petrol fiyatlarının etkisi büyük. Bu açıdan kışın talep artışı olduğunda hem doviz kurlarının hem de altın fiyatlarının artacağı tahminleri yapılıyor.

Bir diğer konu ise altın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği. Altın fiyatları nın düşmesiyle birlikte altınla normalde yakından ilgilenmeyen pek çok yatırımcı bunu fırsat olarak görüp altın almaya karar vermeye başladılar. Ama altına yabancı oldukları için yatırım altını alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda çok da kapsamlı bilgileri yoktu. Elbette yatırım altını dediğimizde aklımıza gelen ilk örnekler düz, lazer yani işçiliği olmayan bileziklerle; cumhuriyet altını, çeyrek altın gibi altın türleri oluyor. Bunları özellikle de yatırım amaçlı alanlar özellikle eski altınları tercih edebilirler. Hem birkaç lira ucuza kapatmış olurlar hem de bozdururken gram fiyatı baz alınacağından altınları fiyat kaybına uğramayacaktır.

Bileziklerde ise durum biraz daha farklı. Altın fiyatları'ndaki düşüş elbette bilezik fiyatlarına gram fiyatı üzerinden yansıdı. Bilezik alırken yatırım amaçlı alıyorsanız az önce de belirttiğimiz gibi düz ve lazer bilezikler ilk tercihleriniz arasında yer alırsa daha iyi olur. Çünkü bileziklerde işçiliği düşük tutmak ve bu sayede kaybı azaltmak gerekiyor. İşlemeli yani işçilikli bileziklerde bu oran normal olarak daha yüksek oluyor. 

Eğer güncel altın fiyatları hakkında daha fazla bilgiye, daha somut fiyatlara ihtiyacınız varsa sağdaki menuden arşivimize göz atabilirsiniz. 

Arşiv