20 Ağustos 2008 Çarşamba

Altın seçimi nasıl yapılmalı?

Bu yazımda özellikle geçen haftaki düşük altın fiyatları ndan yararlanıp altın almak isteyen müşterilerimizin sık sık sordukların "hangi altını almam daha uygun olur?", "yatırım için nasıl bir altın tercih etmeliyim" gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağım. Bu tarz bir durumda öncelikli olarak altını ne amaçlı aldığınıza tam olarak karar vermeniz gerekiyor. Çünkü altının değerini etkileyen birden fazla faktör vardır ve bunlara ayıracağınız miktar yapacağınız altın amacı seçimine göre şekillenir. 

Konuyu biraz daha açacak olursak altın alma amaçlarından başlayabiliriz. Özellikle son dönemde (geçtiğimiz cuma) düşen altın fiyatları nedeniyle birçok kişi "yatırım için altın" aramaya başladı. Bize yatırım için hangi altını almaları gerektiğini soranlara biz yaygın olarak kullanılan tam altını, cumhuriyet altını (ata altın, sarı lira gibi kullanımları da vardır) öneriyoruz. Tabiki bu ayırabieceğiniz meblaya göre yarım altın ya da çeyrek altın da olabilir. Burada asıl önemli olan nokta işçiliğe para vermemektir. İşçilik konusu gerçekten kapsamlı bir konu. Burada detaylı olarak incelemek istemiyorum ama şunu da kısaca belirtebilirim ki işçilik aldığınız altını bozdururken her zaman sizin aleyhinize çalışır. Eğer işçilikle ilgili daha detaylı bilgiye ihtiyacınız olursa konu sonunda vereceğim bağlantıları kullanarak altın işçiliği hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Konuyu biraz daha toparlamak gerekirse yatırım amaçlı altın alacaksınız kesinlikle işçilik hesaplanmayan altınlara yönelmeniz gerektiğini söylebilirim. İşçiliksiz altınların başında ise yukarda saydığım gibi cumhuriyet altını, tam altın, ziynet altın gibi altınlar geliyor. Bunların dışında basit bileziklerle de yatırım yapabilirsiniz. 22 ayar düz, ya da lazer bilezikler yatırım için oldukça uygundurlar çünkü düz oldukları için fazla işçilik gerektirmezler (işçilik aslında şekil vermekte harcanan emek değildir, nedir diye merak ediyorsanız yazının sonundaki bağlantıya göz atabilirsiniz). Bileziklerin tercih nedenlerinden biri de düğün ya da tebrik gibi etkinliklerde hediye olarak verilmesi durumudur. Böylece hem takı olarakkullanılabilecek hem de gerektiğinde bozdurulabilecek bir takı takmış olursunuz. Gerçi bu seçime bağlı bir durum. Her neyse biraz da takı amaçlı altınlardan bahsedelim.

Bu aralar altın fiyatlarındaki dengesizliklerden dolayı her ne kadar takı altını alımları biraz düşse de hala soranlar oluyor. Takı için en ideal altın ayarı 14 ayardır. 18 ayar da kullanılabilir ama 14 ayar daha sert olduğu için ve farklı renkler de taşıyabildiği için daha hoş bir görünüm sağlayabilir. Takı da önemli olan etmenlerden biri sertliktir. Bu sertliği 22 ayar bir düz bilezikle 14 ayarı elinizle tıkarak rahatlıkla anlayabilirsiniz. 22 ayarı kolay esnetebilirken 14 ayarı kıpırtamazsınız bile. Fazla zorlarsanız kırılabilir ama o ayrı.. Bilezikler aslında çok kapsamlı bir konu. Yakında bilezikleri kendime göre kategorize ettiğim başka bir mekale daha yayınlayacağım. Şimdilik yazı mı burada kesiyorum.

Sitemizde bildiğiniz üzere hemen hemen her gün altınla ilgili faydalı bilgiler içerek bir makale yayınlamaya gayret gösteriyoruz. Bunların dışında anlık altın fiyatlarına da yer veriyoruz. Gün içindeki güncellemelerimize de bu yönde devam edeceğiz. Şimdilik hoşçakalın.

Arşiv