17 Ağustos 2008 Pazar

Altındaki düşüş devam edecek mi?

Ağustosun üçüncü haftasının cuma gününe doğru düşen altın fiyatları yatırımcıyı korkutmaya yetti de arttı bile. Birçok uzman artık altın değerinin armaya başladığından ve hareketin ilerleyen tarihlerden itibaren daha da yukarı yönde olacağından bahsederken gelen bu düşüş beklenmedik bir düşüştü. Fakat altının ciddi bir oranda düşmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle altın fiyatlarının ortalamanın altında olduğunu çok rahat görebiliyoruz.

Uzun lafın kısası şimdilik panik yapmak gereksiz gibi duruyor. Hatta önümüzdeki hafta altın fiyatlarının yükseleceği de çoğu uzman tarafından yapılan tahminler arasında. Her ne kadar kısa vadede yapılan tahminler çok sağlam temellere dayandırılamadığından pek geçerli olmasalar da yine de fiyat ortalamaları göz önüne alındığında altın fiyatının yavaş yavaş daha da yükselmeye başlayacağını söyleyebiliriz. Bunu biz değil yatırım uzmanları söylüyorlar. Hazır fırsatını yakalamışken fiyatlar kış sezonuyla birlikte artmadan (yatırım uzmanların söylediğine göre dolar kuruna ve petrol fiyatlarına bağlı olarak altının değer kazanma ihtimali bir hayli yüksek) bu fırsatı değerlendirmeli ve kenara birçok çeyrek altın atmalıyız.

Altın alırken dikkat etmemiz gereken bir nokta da özellikle reşat altın gibi altın alırken sertifika almak. Özellikle eski olduklarında uygun fiyatlara kapatılabilen bu altınlar ilerleyen zamanlarda gram fiyatından satıldıklarında hayli gelir sağlayabiliyorlar. Bazı kuyumcular da bu yatırımcıların yatırımlarını ucuza elde edebilmek adına "bu reşat gerçek değil, şu fiyata alabilirim" ancak gibi triplere giriyorlar. Bu nedenle bir yerden reşat altın alırken mutlaka sertifika isteyin. Eğer bu sertifikatı vermek istemezlerse en azından işyerinin kartının arkasına aldığınız ürünün özelliklerini (üretim tarihi, ayarı, gramı) yazmalarını, imzalalarını isteyin ve zorunda kalmadığınız müddetçe reşat altını satın aldığınız kuyumcu dışındaki kuyumculara bozdurmayın. Yine benzer durumlarla karşılaşma olasılığınız artar. Eğer bu tarz durumlarla uğraşmak istemiyorsanız da en mantıklısı cumhuriyet altını ya da tam altın gibi altın türlerine yönelmek olacaktır.

Gün içindeki fiyat güncellemeleri sürekli olarak devam edecektir.

Arşiv