Dengesiz altın fiyatlarıyla birlikte kararsız kalan yatırımcıların bir kısmında çözümü bilezik almakta aradı. Bu talepler doğrultusunda bizler de bilezikler üzerine rehber niteliğinde bir yazı hazırlamaya karar verdik. Sitemizde daha önce de bilezik üzerine bazı tavsiyeler vermiştik, hem bunları bir araya getirmek hem de bilezikler hakkında sıkça sorulan sorulara kapsamlı bir şekilde cevap verebilme adına bu yazının faydalı olabileceğini düşünüyorum. Bu yazıda altın ayarının bileziğie nasıl etki ettiğini, hangi ayardaki bilezikler yatırım için uygundur ya da değildir, bilezikler alırken düz modeller mi tercih edilmelidir yoksa işçilikli modelleri almak daha mı mantıklıdır bunların üzerinde duracağız.
Yukardaki sıraladığım soruların ilki olan altın ayarlarının bilezikler üzerindeki etkisinden başlamamız sanırım daha uygun olacak. Öncelikle altın ayarının altının saflığını belirttiğini söylemememiz gerekir. Ülkemizde bileziklerde yaygın olarak kullanılan altınlar 14, 18 ve 22 ayardırlar. Bunlardan daha düşük ayarlarda da bilezik bulunabilir. Özellikle yurt dışında 8 ayarda üretilmiş takılara sıklıkla rastlanılmaktadır. 24 Ayar ise takı bulmanız mümkün değildir çünkü 24 ayar saf altındır ve yumuşak olduğu için kullanılabilirliği çok düşüktür, işçiliği zordur. Altın ayarının yüksek olması o ürünün yani bu yazıda bahsettiğimiz üzere o bileziğin saf altına daha yakın olduğunu, az oranda katkı maddesi içerdiğini gösterir. Mesela 22 ayar bileziklerde 14 ayardakilere kıyasla oldukça az miktarda katkı maddesi bulunur. Bu nedenle renkleri daha sarıdır. Gerçi çoğu bilezik artık boyandığı için bu farkı kesin bir şekilde görmek zor. Altın ayarlarının diğer bir etkisi de içerdiği katkı maddeleri sayesinde kazandığı sertliktir. Mesela 22 ayar bir altın bilezik 14 ayardan çok daha yumuşaktır. Hatta bunları elinizle dahi bükebilirsiniz. Çünkü bunlar katkı maddesi içermemektedir ve bu sayede esnekliklerini koruyabilmektedirler. Bu nedenle takı amaçlı kullanmayı düşünenenler genellikle düşük ayardaki bilezikleri tercih ederler. Böylece hem daha kullanılmış bir ürün sahibi olurlar hem de az bir miktar ücretle bunu sağlamış olurlar.
Altın ayarının bilezik üzerinde nasıl bir etkisi olduğuna kısaca değindik. Şimdi de biraz yatırım için bilezik almak isteyenlerin ne tür bir bileziğe yönelmeleri gerektiğinden bahsedelim. Eğer yatırım amaçlı bilezik almayı düşünüyorsanız altın gram fiyatını ve alacağınız modelin işçiliği iyi bilmeniz gerekir. İşçilik üzerine sitede oldukça fazsa sayıda döküman zaten var, fiyata etkisini dahi detaylı olarak açıkladım ama bu yazıda da kısaca değinmek istiyorum. Çünkü işçiliğin bilezik üzerine harcanan emek olduğunu savunan genel bir kesin var. İşçilikten kast edilen bu değildir. İşçilik bileziğin üretiminde kullanılan altının gram fiyatından, bileziğin son kullanıcıya ulaşan gramının birbirinden çıkartılmasıyla elde edilen gram farkının altın gramıyla çarpılması işlemiyle elde edilen miktardır. Yan diyelim ki 90gr bir bilezik alıyorsunuz (90gr bilezik :) ) eğer bunun üretiminde 100 gram altın harcanmışsa arada oluşan 10gr lık fark işçilik olur. Bir nevi bilezik üretimi, özellikle de desenli modeller traşlamaya benzer bir yöntem vasıtası ile yapıldığı için bir miktar altın kullanılmaz hale gelir ve bu da normal olarak son kullanıcıya bu şekilde yansır. Yani "abi bak bu sefer işçilikten düştüm, değerimizi bil" diyen tezgahtar pek de sanıldığı gibi samimi değildir.
Şimdi işçilikli ve işçiliksiz modellerin tercihine değinelim. Yukarda da bahsettiğimiz gibi yatırım için bilezik almayı düşünüyorsanız işçiliksiz modelleri almak daha mantıklı olacaktır. Çünkü arada kalan fark böylece sizi etkilemez. İşçiliksiz bilezikler ise düz bilezikler ile lazer bileziklerdir. Bunların dışında asmalı konak bilezikleri, erzurum bilezikleri gibi işçilikli bilezikler de vardır. Bunlarda hem yatırım, hem de takı amaçlı kullanıma uygun olan modelleridir. Fakat bunların dışında kalna karadeniz bilezikleri gibi modellerde işçilikler ağırdır ve bunları bozdurmak istediğiniz zaman ciddi bir zarara girersiniz.
Yatırım amaçlı bilezik alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da bileziğin ayardır. Eğer amacınız sadece yatırım yapmaksa; yüksek ayarda az sayıda bilezik almak, düşük sayıda daha çok sayıda bilezik almaya göre daha mantıklı bir tercih olabilir. Çünkü daha çok sayıda bilezik daha çok işçilik demektir. Ayrıca düşük ayardaki altınlar daha çok işçilik kaybına neden olur.
Düz modellerin mi yoksa işlemeli modellerin mi tercih edilmesi gerektiğine sanırım yukardaki paragrafları okuduktan sonra ihtiyaçlarınız doğrultusunda kendiniz karar verebilirsiniz. Tabiki işlemeli modeller işçilikli modellerdir ve yatırım amacıyla bilezik alıyorsanız sizleri kayba sürükleyecek olan bileziklerdir.
Kısacası seçim sizin. Aklınıza takılan soruları yorum olarak yazarsanız elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
21 Ağustos 2008 Perşembe
Arşiv
-
▼
2008
(91)
-
▼
Ağustos
(38)
- Altın yatırımı için uygun zaman mı?
- Haftasonunda da altın fiyatlarindaki durağanlık de...
- Sabit seyirdeki altın fiyatları üzerine
- Küçük Altın Fiyatı
- 18 Ayar Gram Fiyatı
- Ziynet Altın Fiyatı
- Cumhuriyet altını fiyatı
- Ata Lira Fiyatı
- Dalganan Fiyatlar ve Bilezikler Üzerine
- Yarım Altın Fiyatı
- Altın seçimi nasıl yapılmalı?
- Düşen altın fiyatlarının talebe etkisi ve kalafat ...
- Son dönemlerde düşen altın fiyatları ve altın işçi...
- Gram altında son dönemlerin düşük fiyatı yaşanıyor
- Altındaki düşüş devam edecek mi?
- Altın Fiyatları
- Çeyrek Altın Fiyatı
- Altın fiyatlarındaki düşüş
- Altın fiyatları düşüşe mi geçti?
- Altın fiyatlarındaki dalgalanmalar
- 14 Ayar Altın Renkleri
- Beyaz Altın
- Altın Yatırımı üzerine
- Pırlanta ile yatırım yapmayı düşünenler
- Yatırım altını mı almayı düşünüyorsunuz?
- Yatırım Bilezikleri
- Kafalat Altın
- Altın Rodajı nedir?
- Altın alrıken diikat edilmesi gerekenler
- Güncel Altın Fiyatları
- Altın Fiyatları
- Küçük Altın Fiyatı
- Gram Altın Fiyatı
- Yarım Altın Fiyatı
- Güncel Altın Fiyatı
- Bilezik Fiyatları
- Çeyrek Altın Fiyatı
- Şehrazat Bilezik
-
▼
Ağustos
(38)