28 Ağustos 2008 Perşembe

Sabit seyirdeki altın fiyatları üzerine

Yatırımcının da dikkat edeceği üzere geçtiğimiz haftanın sonundan beri altın fiyatları büyük bir değişikliğe uğramadı. Bunu anlamlandırmada güçlük çeken yatırımcı için uzmanlar bu durumun yatırım adına bir tehlike oluşturmadığını söylüyorlar.

Yatırımcılar adına yapılan öneri ise fiyatlar seyrini korurken altına mümkün olduğunca yatırım yapmaları. Çoğu yatırım uzmanı altın yatırımı adına uzun vadede getirisi olan yatırımlardan olacağını zaten belirtiyorlar. Geçtiğimiz haftalarda ise bu konuda, fiyatların geçtiğimiz yıllardaki fiyat ortalamaların altında olduğunu, özellikle yaz dönemindeki bu düşük fiyatların altında döviz kurlarının - özellikle dolar ve euro kurlarının - etkili olduğunu söylemişlerdi. Bu durumun gerek altın, gerekse döviz için olsun ne kadar bir süre zarfı için geçerli olacağını kesin olarak bilmem mümkün değil. Ama şu bir gerçek ki altın fiyatlarının uzun vadede bu fiyatlardan daha düşük bir değere sahip olması çok düşük bir ihtimal olarak görülüyor. Genel altın yatırımcısı göz önüne alındığında yatırımların uzun vadeli olduğu görülebiliyor ve bu zamanlar da uzun vadeli altın yatırımı için oldukça uygun gibi duruyor.

Peki yatırım uzmanları yatırım yapmayı düşünenler için neler öneriyor. Eğer altında karar kıldıysanız aklınıza gelen soruların başında yüksek ihtimalle "hangi altın türüne yatırım yapmalıyım?" sorusu yer alıyor. Bunu kuyumculukla uğraşanlar genellikle işçiliği düşük, ayarı yüksek altınlara yönelmenizi tavsiye ederek cevaplıyorlar. Bunun altında yatan neden ise altının üzerindeki işçilik oluyor. Aslında altın ayarı ile altın işçiliği birbirine bağlı konular. Bir altının ayarı ne kadar yüksek olursa altın o denli saf ve buna bağlı olarak da o derece yumuşak oluyor. Bunun sebebi altının içerdiği katkı maddesinin az olması. Bu nedenle işleme, şekil verme sırasında daha az altın kaybı oluyor ve işçilik olarak tabir edilen aşamada kullanılan altın miktarı ile son kullanıcıya ulaşan altın miktarı hemen hemen aynı oluyor. Aradaki işçilik olarak tabir edilen kayıp da az olduğundan alım - satın arasında fazla bir uçurum olmuyor. Altın işçiliği aslında oldukça kapsamlı bir konu ve arşivimizde bunun üzerine oldukça geniş bir şekilde incelenmiş bir makale mevcut. Dilerseniz onu inceleyerek de daha kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz. Düşük ayardaki altınların işçiliğinin yüksek olması (aslında aynı desene sahip iki bilezik arasında sadece ayar farkı varsa işçilik farkı çok da yüksek olmaz) altının sertliğine ve bu nedenle işlem sırasında daha fazla kaybın olmasına bağlı. Bir diğer nokta ise şudur. Diyelim ki 1000 liralık bir yatırım yapmayı düşünüyorsunuz ve bilezik almayı tercih ettiniz. Eğer işçilikli bir model tercih edip 22 ayar alırsanız, 14 ayara göre daha az sayıda bilezik almış olursunuz ve buna bağlı olarak da daha az işçilik parası ödersiniz. 14 ayara yönelirseniz fiyatı daha düşük olacağı için daha çok sayıda bilezik alırsınız ve bu da gram olarak daha fazla gibi görünse de aslında saf altın olarak gramı az - işçiliği çok bir seçim yapmış olursunuz. Bu da yatırım adına zarar demektir.

Bileziklerden ziyade aslında altına yatırım yapmayı düşünüyorsanız cumhuriyet altını ya da yarım, çeyrek altın gibi altın türlerine yönelme sizin için daha mantıklı olacaktır. Çünkü bunlar takı ya da yatırım amaçlı üretilen altınlardır. İşçilikleri göz önüne alınmaz ve alım - satımları arasında az fark vardır. Bu nedenle hem uzun vadeli hem de kısa vadeli altın yatırımları için tercih edilirler. Eğer amacınız elinizdeki nakit paranın değer kaybetmemesi ve bir şekilde bunu korumak ise bu tarz altınlara yönelebilir ya da altın fonu alabilirsiniz. İkinci tercihin güvenlik adına da daha mantıklı bir seçim olacağı kesin.

Bu akşamlık da sizlerle paylaşmak istediklerim bu kadar. Sormak istediğiniz, aklınıza takılan bir nokta olursa yorum olarak yazmaktan çekinmeyin. Elimden geldiğince cevaplandırmaya çalışacağım. Güncel altın fiyatlarına ulaşmak içinse menümüzü kullanabilirsiniz.

Arşiv