19 Ağustos 2008 Salı

Düşen altın fiyatlarının talebe etkisi ve kalafat altın

Bilindiği gibi geçen haftanını sonlarına doğru düşen altın fiyatı bazı dalgalanmalara neden oldu. Bazı yatırımcılar (özellikle kısa süreli yatırım düşünenler) beklenmedik bu şok düşüşün ardından ellerindeki altınları çıkartmaya başladılar. Bu da piyasa da ki ikinci el yani kalafat olarak tabir edilen altın sayısının artmasına neden oldu. Bu durumun yani altınlarını ellerinden çıkartanların aksine bir başka grupta haklı olarka düşük fiyatlardan faydalanıp yatırım yapmayı düşünmeye başladılar. Özellikle beklemenmedik bu düşüşle birlikte altınla daha önce yatırım yapmış olan olmayan herkes birden altına yönelmeye başladı. Bu da tecrubesiz yatırımcı sayısının artmasına ve kuyumculardaki kalafat altın durumlarının daha sık gündeme gelmesine neden oldu.

Bozdurulan altınlar ve artan talepler kuyumculardaki kalafat altın durumunu etkiledi dedik. Yani uzun lafın kısası kuyumcular da ellerinde daha da artan kalafat altınları fazla zarar etmeden ellerinden çıkartmak istemekteler. Aslında bunun yatırım altını alanlar için bir zararı yok. Yani aldığınız cumhuriyet altının ya da tam altın gibi diğer bir çeşit yatırım altınının eski olmasının size herhangi bir zararı olmaz. Aksine eğer eski ve uygun fiyata bulabilirseniz ilk tercihiniz bunlardan yana olursa yatırımınız adına daha iyi bir seçim olur. Çünkü bu tarz altınlarda yani çeyrek altın, yarım altın ya da az önceki saydığım altın türleri için bozdururken altın gram fiyatı göz önüne alındığından eski, kullanılmış bir altını zamanında ucuza alarak bozdururken kara geçebilirsiniz. Tabiki bunun pek etkisi olmaz (bir kaç lira) ama alım-satın arasındaki farka bile büyük etkisi olur. (aldığınız anda bozdurursanız olmaz tabi)

Peki kalafat altın nedir, nasıl anlaşılır? gibi yoğun olarak sorulan sorulara bir kez daha cevap verelim. Aslında bununla ilgili bir makale de site arşivimizde mevcut. Eğer burdaki bilgiler yetersiz gelirse ona da bir göz atabilirsiniz. Kalafat altın en kısa anlamda kullanılmış altındır. Bazı kuyumcuların müşterinden alıp bakıma sokup sattıkları altınlar da bu kategoriye girer. Eğer bilezik, ya da herhangi bir takı alıyorsanız ürünün kalafat olup olmadığı sizler için çok önemlidir. Yatırım altını alırken ise kalafat altını ucuza almak işinize gelebilir. Peki bir takı altınının kalafat olup olmadığı nasıl anlaşılabilir. Tecrubeniz olmadığı taktirde bunu anlamak açıkçası pek de kolay değildir. Bazı altınlarda (mesela düz bileziklerde) bunu anlamanız belki mümkündür. Çünkü ne kadar verimli bir bakım da yapılsa her zaman için düz yüzeyde çizikler az da olsa belli olacaktır. Dikkatli bir müşteri bunu fark edebilir. Ama işlemeli, işçilikli altın ürünlerde bunu anlamak imkansıza yakındır. Çünkü bu işlemeler çizikleri fark etmenizi zorlaştırır. Bu tür bir durumda kalafat altın almaktan kaçınmak içinse tezgahtarı kullanabilirsiniz. Vitrinde gördüğünüz bir ürünün farklı boyunun ya da aynı modelinden başka bir tanenin ellerinde olup olmadığını sorun. Yoksa ne zaman temin edilecebileceğini sorun. Eğer bu sorulara "yok, bir daha gelmeyek" tarzında cevaplar alıyorsanız, almyı düşündüğünüz ürünün kalafat olma olasılığı bir hayli yüksek demektir.

Kalafat altınlar uygun fiyatlara alındığında yatırım için gerçekten çok elverişli olan ama takı alanlar için güven bozucu bir unsur olmaya sanırız bu açıklamalarımızdan sonra pek de devam etmeyecek. Eğer bu konuda daha detaylı bilgiye ihtiyacınız olursa sağdaki arşivimizde yer alan "kalafat altın nasıl anlaşılır?" başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Şimdilik bu kadar. Eğer ilerleyen saatlerde altın fiyatlarını öğrendiğimiz kaynaklarda güncellemeler olursa bunları size ana sayfamızdan yansıtacağız. Güncellemelerimze bu yönde devam edeceğiz.

Arşiv