19 Ağustos 2008 Salı

Son dönemlerde düşen altın fiyatları ve altın işçiliği üzerine

Birçok yatırımcının da fark ettiği gibi altın fiyatları tam da artmaya başlamışken birden düşerek dönemin en düşük değerlerini aldı. Bu durumda zaten zararda olan bazı yatırımcılar her ne kadar genel anlamda bu durumda yapılmaması gereken bir tercih de olsa, altınlarını ellerinden çıkartmaya karar verdiler. Bu durumda tecrumesiz yatırımcılar için işçilik adı verilen bir sıkıntı yaşanmaya başladı. Alırken ödedikleri ücretin altının değer kaybetmesiyle birlikte zaten epey altına satacakken bir de altın işçiliği araya girince iyice zarara uğramış oldulalar.

Bu yazımıda özellikle "altın işçiliği nedir?", "işçiliksiz altınlar nelerdir?" gibi sorularınızı yanıtlayarak bu faktörlerin yatırım adına ne kadar etkili olduklarını açıklamaya çalışacağım. Altın işçiliği denilince, çoğu kişi genel anlamda kullandığımız işçilik kavramıyla bunu kıyaslayıp bu işçiliği altına verilen emek olarak değerlendiriyor. Elbette altın işlenirken emek sarf edilir ama asıl işçilik farkını oluşturan şey emek değil altının malzemesinden kaybedilen miktardır. Yani işçilikli bir ürün aldığınız da bu tam olarak şu demek oluyor. O ürünün üretiminde size ulaşan altın gramından daha fazla altın kullanılmıştır. Daha da açmak gerekirse diyelim ki işçilikli 10gr bir ürün alıyorsanız. O ürünün eldesinde 12gr altın kullanılmışsa aradaki 2gr ve harcanan emek (bunun çok az etki ettiğini belirtmem gerekir) sizlere işçilik fiyatı altında fark olarak yansır.

"İyi peki yansısın bunun bize ne zararı olacak ki?" diyecek olursanız, altın bozdururken esas alınan ölçütün altının ayarı ve gramı olduğunu gözden kaçırıyorsunuz demektir. Yani işçilikli olarak aldığınız bir altın takı setini bozdurmaya kalktığınızda sadece ayarı ve gramı önemseneceğinden altın işçiliğine verdiğiniz para tamamen sizin zararınıza olmuş olacaktır.

Takı setlerinden bahsetmeye başlamışken bir konuya daha değinmek istiyorum. Piyasa da yüksek ayara sahip altın takı setlerinin düşük ayardakilere kıyasla daha az zarara uğrattığına dair söylemler var. Bunlar matematiksel hesaplanara dayandırıldığında doğruluğu olan söylentilerdir. Şimdi şöyle düşünelim. Aynı model ve aynı marka fakat farklı ayarda olan iki farklı takı setimiz var. Bunlardan biri 14 ayar diyeri 22 ayar olsun. Her ikisinde de işçilik vardır. Her ne kadar düşük ayardaki altının daha sert olmasından dolayı işçiliği daha yüksek olacak olsa da biz şimdilik ikinin de işçiliği 500lira alalım. 14 ayar setin gram fiyatı 400ytl 22 ayarın ise 800 ytl olsun. Bu durumda 14 ayar altın takı setinin size maliyeti 900ytl, 22 ayar altın setinin ise 1300ytl olacaktır. ama bozdurmaya kalktığınızda 900 liraya aldığınız 14 ayat altın setini 400 e (hemen hemen yarı yarıya zarar) 22 ayar alıtn setini ise 800 ytl ye (oransal olarak daha az bir zarar) bozdurmuş olacaksınız.

Şimdilik altın işçiliğiyle ilgili bu kadar bilgi eminim tatmin edici olacaktır. Aklınıza takılan herhangi bir nokta olursa yorum olarak yazarsanız cevap vermeye çalışırım. Bunun dışında gün içindeki altın fiyatı güncellemelerini anlık olarak sistemimize girmekteyiz. Eğer bunlara ulaşmak isterseniz anasayfamızını takip etmeniz sizler için yeterli olacaktır.

altın fiyatlar ekibi

Arşiv