30 Ağustos 2008 Cumartesi

Haftasonunda da altın fiyatlarindaki durağanlık devam ediyor

Bu hafta, altın fiyatlarında önemli değişiklikler olmayan bir hafta olarak tamamlanmak üzere. Geçtiğimiz haftalarda, özellikle Ağustonun ikinci ve üçüncü haftalarında altın fiyatları adına oldukça karışık dönemler olmuştu. Bu dönemlerde yaşanan dalgalanmalarla kafası karışmış yatırımcılar, kısa vadede bu fiyatlarının alçalacağını mı yükseleceğini mi tartışıyolardı. Fakat bu haftada da gözlemediğimiz gibi fiyatlar ne yükseldi ne de alçaldı. Aksine daha sakin bir tavır izledi.

Yatırım uzmaları da bu konuda çok somut şeyler söylemeselerde fiyatların hala düşük olduğunu, ilerleyen zamanlarda (kesin bir zaman yok tabi) altın fiyatlarının yükselip yatırımcısını kâra geçireceğini söylüyorlarlar. Bu nedenle hazır fiyatlarda sakin bir seyir izlemeye başlamışken bir yerde mantıklı yatırımlar yapmaya teşvik ediyorlar.

Dün de bu konu üzerine kapsamlı bir makale yazmıştım. Bugün de az da olsa değinmek istiyorum. Çünkü fiyatların çok da yüksek olmadığı bu dönemde, eğer elinizde nakit varsa altına çevirmek mantıklı gibi duruyor. Bu nokta da hangi altın türünün tercih edileceği sıkıntısı başlıyor. Altın türleri içinde yatırıma en musait olanlar cumhuriyet altınları, tam altınlar, yarım altınlar gibi işçiliği olmayan, alması, bozdurması rahat olanlardır. Çünkü bunların alım-satım fiyatlarının arasında diğer altınlarda (bilezikler, takı setleri, yüzükler vs.) olduğu gibi büyük farklar yoktur. Diğer ürünlerde oluşan fiyat farkının nedeni ise daha önce de belirttiğimiz gibi işçiliktir.

Kısacası eğer ki elinizde nakit var ve değer kaybetmesini istemiyorsanız, bu aralar yapacağınız ufak çaptaki yatırımlar uzun vadede yatırım uzmanları tarafından mantıklı olarak görülüyor.

Arşiv